Wyjazd szkoleniowy rolników z pow.gorlickiego


31-10-2018, Redaktor: Jkrasicka
https://mir.krakow.pl/artykuly/Wyjazd-szkoleniowy-rolników-z-pow.gorlickiego,11709.html

Rada Powiatowa Małopolskiej Izby Rolniczej w Gorlicach wspólnie z rolnikami z powiatu gorlickiego brała udział w szkoleniu wyjazdowym związanym z Rolniczym Handlem Detalicznym. Uczestnicy zapoznali się z funkcjonowaniem RHD w praktyce na przykładzie dwóch gospodarstw rolnych w powiecie wadowickim. Odwiedzili gospodarstwo Anastazji Przywary w Izdebniku, która jest delegatką izby rolniczej od dwóch kadencji, obecnie jest Przewodniczącą Rady Powiatowej Małopolskiej Izby Rolniczej w Wadowicach. Gospodarstwo Pani Anastazji  specjalizuje się w  uprawie truskawek, malin, aronii, czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni, jarzębiny i ziół.  Przygotowuje z nich przetwory i soki zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Organizuje także pokazy i degustacje swoich produktów. Dzięki jej ogromnemu zaangażowaniu na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trafiły dwa tradycyjne wyroby z regionu: nalewka Jarzębinka i Jarzębiak Izdebnicki.  Ważne jest odgoryczenie jarzębiny i blendowanie, czyli mieszanie zalewów. Dla smaku dodaje się daktyle, figi i rodzynki, a do jarzębinki również cynamon, goździki i syrop cukrowy- tłumaczyła rolnikom gospodyni. W gospodarstwie można było nabyć wyborne syropy z płatków róży, bzu czarnego, mniszka a także konfitury z jarzębiny, z płatków róży, dżemy z bzu czarnego z jabłkiem. Kolejne gospodarstwo, które odwiedzili rolnicy z Gorlic to gospodarstwo rolne Pani Alicji Smolarz. Wspólnie z mężem prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 80 hektarów łącznie z dzierżawami, położone w gminie Przeciszów między Oświęcimiem a Zatorem. W swoim gospodarstwie produkują i sprzedają wyroby z mięsa wieprzowego i wołowego. Do produkcji wyrobów wykorzystują mięso wyłącznie z własnego gospodarstwa rolnego. Produkują wędliny metodą tradycyjną, bez żadnych konserwantów.
Podczas wizyt w gospodarstwach zostaliśmy przyjęci bardzo serdecznie, gospodynie przygotowały degustację produktów wytwarzanych w ramach RHD. Rolnicy z powiatu gorlickiego zapoznali się z wymogami, które muszą być spełnione przy rejestracji działalności RHD w przypadku produkcji roślinnej i zwierzęcej. Mamy nadzieje, że wyjazd studyjny zainspiruje również rolników z powiatu gorlickiego do rejestracji i prowadzenia działalności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. 

Lucyna Chęcińska
Biuro MIR Nowy Sącz

Galeria